Vår digitala bokhylla.
Välkommen till vår digitala bokhylla där du hittar allt skriftligt material som Riksorganisationen Hela Sverige ska leva producerat under de senaste åren. Vi har även lagt upp sådant material från våra länsavdelningar som vi tror kan vara till glädje utanför länsavdelningens gränser.
Här finns broschyrer som presenterar oss, här finns goda exempel, rapporter och erfarenheter från olika projekt vi drivit, med mera. Allt är sorterat under ämnesrubriker.
Det mesta av vårt material trycks i en begränsad pappersupplaga, men det går alltid bra att ladda ner materialet i PDF-form.
Allt vårt material är gratis och kan beställas per e-post från kansliet på info[at]helasverige[dot]se Något undantag kan finnas, men anges i så fall tydligt i anslutning till beskrivningen av skriften.
Beställningslista
Allmänt om oss
Presentationsbroschyr
Landsbygdspolitiskt program 2018
25 år med Hela Sverige ska leva!
Våra balansrapporter
Hela Sverige ska levas balansrapporter är en serie kortrapporter som undersöker balansen mellan land och stad inom olika områden. Ämnesvalen är kopplade till våra prioriterade frågor, exempelvis kultur, service och lokalt inflytande.
Lokal utveckling
Kraft att förändra
Vår metodhandbok. Uppdaterad hösten 2018. Den här boken är vägledaren för er som vill utveckla er bygd. Här finns kunskap från A till Ö – hur ni gör för att samla bygden till möte (plus roliga paustips) ända till hur ni utvärderar det ni genomfört. En riktig guldgruva! Den här versionen är gjord för digitalt bruk och länkarna i skriften är klickbara. Självklart går det lika bra att skriva ut den och använda den i pappersform. Skriften är layoutad så att du ska kunna ladda ner exakt de avsnitt du är intresserad av. 32 sidor.
Omställning
Omställningshandboken
Den här guiden ger dig allt du behöver för att komma igång med omställning i ditt lokalsamhälle. Handboken innehåller bland annat olika ingredienser och principer för hållbar omställning och hur ni skapar välmående och inkluderande grupper. Den ger dig också inspiration från omställningsarbete runt om i hela världen – inklusive Sverige. Tryckår 2019. 67 sidor.
Fisk i hus
Att odla fisk ”på torra land” är en växande rörelse. För närvarande finns ett trettiotal anläggningar i gång i Sverige och nu finns också den första handboken i landbaserad fiskodling.
Bakom boken står nätverket Refarm och boken har växt fram som ett resultat av möten med svenskar i seminarier, grupparbeten, studiebesök, med mera. 89 sidor. Tryckår 2018.
På Refarms hemsida, refarmlinne.se finns även ett excelark med fiktiva kalkyler som kan vara till hjälp för en egen kalkyl.
Skolor
Förutom boken "Skolan mitt i byn", härrör sig vårt material om skolor från projektet ”Små skolor i utveckling” som avslutades i slutet av 2014. Även om några år har gått, är materialet aktuellt.
Skolan mitt i byn
Den här boken gavs ut redan år 2009 av gamla Glesbygdsverket i samarbete med Skolverket, Sveriges kommuner och regioner samt Hela Sverige ska leva. Boken är ett diskussionsunderlag och en checklista inför en eventuell nedläggning av en byskola. Tidlös, pedagogisk och med massor av kunskap och tips. 48 sidor.
En skola i tiden
En diskussionsbok om skolan i förändringens tidevarv. Här ges ett brett spektra av kunskaper och perspektiv från bland andra ett par professorer i telekommunikation, historia och utbildningsvetenskap, en rektor, en utbildare inom IT-sektorn, samt sist men inte minst, läraren Jerker Porat som år 2014 valdes till en av världens mest innovativa lärare. Boken kostar 60 kronor plus moms och beställs från vårt kansli. Eller så laddar du ner den gratis här. 68 sidor.
Små skolors särskilda värde
På slutseminariet för vårt projekt Små skolor i utveckling var det dags att peka ut riktningen för framtiden. Ta del av goda erfarenheter och nyttiga lärdomar från deltagarna, läs om fördelarna med en liten skola och om hur skolan kan bli ett nav för bygdeutvecklingen. 10 sidor.
Unga på landsbygden
Landsbygd 2.0
Landsbygd 2.0 är en mötesmetod som kan ta en åldersblandad grupp från nulägesanalys till handlingsplan på två timmar. Metoden är enkel och har bra hjälpmedel. Materialet består av en manual, spelkort och duk. Allt kan du ladda ner här. Du kan också beställa det från kansliet.
Ungdomsforum i norr
Ett projekt i Västerbottens länsavdelnings regi. Ungdomar i tre olika bygder – stadsnära landsbygd, en fjällkommun och en ”mittemellan” – bestämde själva vad som var viktigt för dem och de tre grupperna hade mycket skilda drömmar. Läs om hur drömmarna förverkligades, och hur vuxenvärlden lärde sig nytt. 24 sidor.
Ung i Tornedalen
Ung i Tornedalen drevs av Hela Sverige ska leva Norrbotten. Unga skulle inspireras att engagera sig i samhällsutvecklingen och få verktyg att påverka sin livssituation. I projektet byggdes nätverk med vuxna – politiker, tjänstemän, företag, pensionärsorganisationer med flera – som stod till tjänst med struktur och kunskaper. I skriften finns erfarenheterna samlade. Här får vi också veta vilka utmaningar som ungdomar i Tornedalen har identifierat. 20 sidor.
Bredband
Byanätforum
På Byanätsforums hemsida hittar du en lång rad av användbara skrifter, rapporter och andra dokument som kan vara till nytta för en fibernätsförening. Klicka här för att komma till deras hemsida. Materialet hittar du under fliken "Resurser".
Handbok för fibernätsföreningar
Handboken vänder sig till er som startat eller planerar att starta en fibernätsförening i form av en ekonomisk förening. Den tar upp både ekonomiska och juridiska förutsättningar och vad man bör tänka på. Eftersom den uppdateras regelbundet så ger vi en länk till handbokens sida på Byanätsforums hemsida, så att du får den den senaste versionen. Klicka på bokomslaget för att komma till sidan.
Där finns även ett stort antal bilagor och mallar som är till stor hjälp i arbetet. En guldgruva, helt enkelt.
Lokalekonomi
Strategi för lokalt gemensamt välståndsbygge.
Strategi för lokalt gemensamt välståndsbygge handlar om hur kommuner kan understödja levande lokala ekonomier. Skriften ger en introduktion till lokalekonomisk teori och praktik. De anglosaxiska metoderna ”täpp till läckaget”, ”lokal multiplikator tre” samt Preston-modellen för ”community wealth building” sätts här i ett svenskt sammanhang. 16 sidor.
Handbok i LEA med grönt perspektiv
Lokalekonomisk analys har under många år använts av lokala grupper som vill synliggöra vad den lokala befolkningen kan göra för att skapa sysselsättning och lokal hållbar tillväxt ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv. Här är den senaste versionen av handboken som talar om hur ni går tillväga, omarbetad och framtagen inom projektet ”Stadslandet Göteborg”.
Nytt är en grön checklista för att värdera frågorna utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Ytterligare en nyhet är en noggrannare inventering av de lokala resurserna – allt från lokaler till specialkunskaper hos invånarna. År 2017. 31 sidor
Mikrofonden – börja investera i social ekonomi
Mikrofondens nyaste broschyr vänder sig till politiker och tjänstemän inom offentlig sektor, med underrubriken ”Så kan den offentliga sektorn använda Mikrofonden för kostnadseffektiva resultat.
Här förklaras noggrant hur kommunen kan investera och samverka med Mikrofonden för att få ut största möjliga samhällsnytta för pengarna. Vi föreslår helt enkelt att ni sätter den i händerna på era kontakter inom kommunen!
Broschyren är på tio sidor. Beställ den i pappersform via Mikrofondens hemsida, mikrofonden.se , eller ladda ner den här. 2020. 7 sidor.
Nya handboken i lokal finansiering
Vår Nya handboken i lokalfinansiering syftar till att ge lokala samhällsföreningar och andra intresserade aktörer en metod och första orientering om olika associationsformer och organisationsmodeller för lokala finansieringsinitiativ. Det är en omarbetad och uppdaterad version av den ursprungliga boken. 32 sidor.
Lokal Service
Projektet Service i samverkan
Projektet Service i samverkan har låtit alla deltagande kommuner presentera sitt arbete, vad de gjort, och varför. Du kan antingen ladda ner en broschyr med samtliga kommuners berättelser och då klickar du på omslaget här till vänster. Den är på 47 sidor.
Är du bara intresserad av en viss kommun, så laddar du ner den kommunens folder - som är fyrsidig. Du laddar ner den genom att klicka på kommunens namn här nedan.
Arvidsjaur Skellefteå Storuman Älvdalen Ludvika Flen Vingåker Norrköping Motala Ljungby Älmhult
Projektet Service i samverkan
Skriften har underrubriken ”Nedslag i verkligheten hos Sveriges förändringsagenter. Dagsläget i projektet, mars 2019”. Och det är vad den handlar om. Här är berättelser från de elva deltagande kommunerna. Det börjar i norr med Arvidsjaur kommun och slutar i söder med Älmhult kommun. Projektet går in på sitt sista år och det finns mycket att berätta. 28 sidor. A4.
Naturresursfrågor
Lokal förvaltning av naturresurser
Den 17 maj 2015 genomfördes en uppföljningskonferens om lokal förvaltning av naturresurser. Frågorna var bland annat vad som hänt sedan den tidigare konferensen som ägde rum för tio år sedan, och hur vi går vidare. Konferensen gav intressanta svar på de båda frågorna och dokumentationen innehåller både diskussionerna och praktiska exempel. 23 sidor. Dokumentationen från den tidigare konferensen, år 2005, ligger längre ner på sidan, under rubriken ”Äldre material”.
Samrådsplikt vid skogsavverkning
Det finns en överenskommelse som innebär att skogsbolag som planerar större ingrepp i sin skog måste kalla till samråd med lokala intressenter innan de går till praktisk handling. Samråd kan vara avgörande för att exempelvis rekreationsområden blir kvar, liksom ridleder, vandringsleder eller områden som är viktiga för lokalt näringsliv. Läs mer om samrådsplikt i den här broschyren.
Vindens återbäring
Hela Sverige ska leva drev under några år ett projekt med målet att ge lokalt inflytande, delägarskap och/eller återbäring till de bygder som påverkades av vindkraftsutbyggnad. Tillsammans med representanter för aktörerna i branschen tog vi fram rekommendationer för hur detta kan gå till. I Vindens återbäring presenterar vi arbetet, synsättet och rekommendationerna. 8 sidor.
Vindkraftens lokala nytta
Vårt projekt, Lokal vindkraft, utmynnade i en modell för hur lokalsamhället ska få återbäring av vindkraften. Modellen är framtagen av en arbetsgrupp bestående av många parter från vindkraftsnäringen. I skriften Vindkraftens lokala nytta, modell för delägande och bygdepengar, vindkraftens återbäring till bygder kan man läsa om modellen i detalj, följa resonemangen bakom den, läsa underlag och motiveringar, liksom informera sig om hur man gör i andra länder. Till skriften hör tio bilagor, samlade i ett eget dokument som du laddar ner här.
Lokalt förankrat fiske
Konferensdokumentation. I maj 2015 genomförde Hela Sverige ska leva en konferens om det lokala fisket med rubriken "Lokalt förankrat fiske - en möjlighet för tillväxt och lokal utveckling". På konferensen deltog forskare, politiker, representanter för näringen samt tjänstemän på olika nivåer. 20 sidor.
Jämställdhet
Våra texter ur ett genusperspektiv
Vi har låtit genusvetaren Eva Lindholm analysera några av våra viktigaste texter ur ett genuspers-pektiv. Här är hennes slutsatser och rekommen-dationer. Rapporten handlar om våra texter, men kan även användas av alla som vill fundera över sitt eget skrivande. 12 sidor.
kultur
Övrigt
Hela Sverige ska leva om kommunutredningen.
Vi har gjort en förkortad version av vårt svar på kommunutredningen, Starkare kommuner – med kapacitet att klara välfärdsuppdraget, som kom i februari. Utredningens huvudförslag är sammanslagning av kommuner och vi tycker att det kort och gott är ett uruselt förslag. I skriften diskuterar vi förslaget utifrån den verklighet som många kommuner lever med och ger förslag till andra sätt att tänka och handla. 10 sidor.
Förstudie om boende på landsbygden i Sörmland
Den här skriften är från 2015, men oerhört aktuell ändå. Den heter "Något håller på att hända" och är en förstudie som var en del av arbetet med det regionala serviceprogrammet 2014-2018. Det än rejäl genomgång av boendesituationen på Sörmlands landsbygd, där många intressanta fakta och mönster blir tydliga. Resultatet går med all sannolikhet att applicera på andra delar av landet. 32 sidor
Dokumentation av konferensen Innovativa kollektivtrafiklösningar på landsbygden.
Projektet Samåkning Dalarna gick ut på att hitta olika sätt för de deltagande orterna att samåka på ett smart sätt. Projektet avslutades med en konferens kallad Innovativa kollektivtrafiklösningar på landsbygden, den 24-25 november 2017. Här medverkade många olika aktörer som berättade om innovativa lösningar för kollektivtrafik på landsbygden. 11 sidor. 2017.
Internationellt
Material in English
Best village in the world
A translation from Swedish of our popular booklet “The Best Village in the World”. We describe the life in a fictional village, using innovative solutions and examples from real villages all over Sweden. When all these examples are gathered in one village, it naturally becomes the best village in the world.
Äldre material
Lokal finansiering – så gjorde vi!
När goda och önskade investeringar i våra bygder inte blir av för att de stupar på finansieringsfrågan, då är det dags att börja arbeta med lokal ekonomi. I denna skrift möter vi bygder som löst finansieringen på olika sätt utifrån sina behov och förutsättningar. Elva bygder berättar om hur de samlar investeringskapital för att förverkliga sina ideer.
Landsbygdspolitiskt program 2014
2014 års landsbygdspolitiska program på fem minuter
Open spacedokumentation om landsbygdsfrågor
Dokumentation från den stora Open space-processen som alla deltagare i Landsbygdsriksdagen i Gävleborg 2014 var välkomna att delta i. Dokumentationen är en guldgruva för den som vill veta mer om hur människor tänker och tycker kring olika landsbygdsfrågor och även om några år har gått sedan den gjordes, så är den fortfarande aktuell. Dokumentationen ligger till grund för 2014 års landsbygdspolitiska program. 118 sidor.
Kvinnors entreprenörskap på landsbygden
Hela Sverige ska leva drev tre delprojekt inom området kvinnors entreprenörskap på landsbygden. I den här foldern presenteras projektet. Himlarand var en nyskapande företagarutbildning i samarbete med Halmstad högskola. I Kvinnors skrivbyrå skrev kvinnor om sina liv och synliggjorde kvinnors liv under 1900-talet. Det tredje delprojektet var en kartläggning av kvinnors företagande och entreprenörskap. En sammanställning gjordes av projekt inom ämnet kvinnors företagande och entreprenörskap som drivits inom Hela Sverige ska leva med flera organisationer. 8 sidor.
Lokala hållbara servicelösningar
Här presenteras vårt projekt Lokala hållbara servicelösningar som genomfördes juni 2010 till september 2011. Modellen innebar att man sammanförde olika intressenter, exempelvis lanthandel, föreningar och invånare, för att ta ett samlat grepp om servicefrågorna. Femton orter, geografiskt spridda över Sverige, deltog och skapade lösningar utifrån lokala förutsättningar. 8 sidor.
Konferensdokumentation: Lokal förvaltning av naturresurser
I maj 2005 genomfördes en konferens om lokal förvaltning av naturreserurser, arrangerad av bland andra Hela Sverige ska leva. Här samlades politiker, praktiker, forskare och tjänstemän för att tala om hur lokal förvaltning av naturresurser kan bidra till lokal utveckling och ekonomisk tillväxt, samt en god skötsel av naturen i enlighet med den svenska naturvårdspolitiken. Här diskuterades viljeinriktningar, praktiska svårigheter, framgångar och möjligheter. 19 sidor