Hoppa till innehållet

Bankkonto för lokala föreningar.

Behöver din lokala utvecklingsgrupp ett bankkonto? Har ni svårt att hitta en bank som ger er bra villkor? I Sverige finns 117 olika banker. Av dessa räknas fyra som ”storbanker” och 60 som lokala sparbanker. Det finns två kooperativa medlemsbanker, Ekobanken och JAK Medlemsbank. De är medlemsorganisationer hos Hela Sverige ska leva. Här berättar vi om dessa medlemsbanker och vad de har för erbjudanden till dig som föreningskund.

Ekobanken

Så här beskriver Ekobanken sin verksamhet: ”Ekobankens idé är att ställa kapital till förfogande för den omställning som världen behöver nu och framöver, ekologiskt, socialt och kulturellt. Vi vill medverka till ett finansiellt system där pengarna är till för människan. Ekobanken verkar utifrån de koncept för bank som utvecklats i den internationella Sustainable Banking-rörelsen.”

Ekobanken Avgifter & tjänster

 

 

 

 

Grundinsats

Medlemsavgift

Föreningspaket inklusive konton och rådgivning

Transaktionskonto

Sparränta

1 000 kr/en gång

0 kr

750 kr

Ingår i paket

Ja, olika beroende på kontoform

PG

Kort

Swish

Internetbank

Möjlighet till Mikrofondens kreditgaranti?

Ja, kostar 300 kr/år

Nej

Nej (under utredning)

Ja

Ja

 

 

 

 

JAK Medlemsbank

Så här beskriver JAK sin verksamhet: ”JAK är en medlemsägd bank, schysst mot människor och miljö – en annorlunda bank helt enkelt! Vi är ett alternativ för dig som vill se en hållbar ekonomisk utveckling, grundad på en räntefri inlåning och ett ägande utan vinstutdelning. I JAK har alla medlemmar samma förmåner och villkor. Oavsett om du har 1 miljon eller 1 krona på kontot.”

JAK Avgifter & tjänster

 

 

 

 

Grundinsats

Medlemsavgift

Baskonto

Transaktionskonto

Sparränta

300 kr/en gång

365 kr/år

0 kr

180 kr/år

Nej, men sparpoäng som kan användas vid lån

PG

Kort

Swish

Internetbank

Möjlighet till Mikrofondens kreditgaranti?

Nej (kan ändras 2019).

Nej

Nej (under utredning)

Ja

Ja

Behöver ni bankkort och Swish?

Många föreningar behöver bankkort och Swish, något som JAK och Ekobanken för närvarande inte erbjuder. Däremot hjälper de sina kunder hitta andra kompletterande lösningar. Till exempel kan tjänsten iZettle vara ett alternativ till Swish, så att folk kan betala er genom att blippa sitt betalkort. För bankkort finns ett flertal olika alternativ på hur ni kan lösa detta genom att skaffa VISA eller Mastercard via annan utgivare. Exempelvis erbjuder flera matbutiker kort som er förening kan skaffa och överföra pengar till.

Övriga banker

På Sparbankernas riksförbunds hemsida kan du se om det finns en sparbank nära dig

Av storbankerna är det Swedbank den bank som har mest förmånligt erbjudande till föreningar, medan Handelsbanken inte har några föreningserbjudanden.

Enligt granskningsorganisationen Fair Finance Guide är de två banker som stöttar Hela Sverige ska leva också de två banker som får högst hållbarhetsbetyg.