Hoppa till innehållet

Det spännande finns att köpa på landet.

Det fanns en tid när människor åkte till Stockholm, London eller Paris för att handla unika ting. Men i en era fylld av kedjor, e-handel och shopping-malls är det plötsligt i de små orterna det spännande händer. Allt är möjligt överallt.

På samma sätt som allt färre har råd att bo i de stora städernas centrum, har även små företag svårt att stanna kvar när hyrorna blir höga. Både innerstäderna och handelsplatserna vid motorvägarna domineras av kedjor. Och människor börjar redan tröttna.
Det vet man i värmländska Sunne. Sunne är ort med ca 5.000 invånare som blivit känd för att ha en bra och spännande handel. De stora kedjorna tycker att Sunne är för litet. Det har gett de små specialbutikerna möjlighet att leva utan att skuggas av jättarna.
Idag är Sunne så känt för sin småskaliga handel att många åker hit för att handla från mångdubbelt större Karlstad.

– Det har varit en speciell anda där vi butiksägare får något gjort tillsammans, säger Birgitta Andersson som äger klädbutiken Fryksdalsform.

Butiken har stamkunder från hela landet som köper deras unika kläder. Många har sina storlekar inlagda och beställer via e-mail.
– Kommunens invånare räcker inte. Det krävs turister och folk utifrån för att det ska gå runt och det gör det nu.

Politikerna har också medvetet sagt nej till etableringar av köpcentra utanför centrum.

– Vi är alldeles för små för det. Då skulle vi döda vårt centrum, säger kommunalrådet Gunilla Ingemyr.

Ironiskt nog har många andra kommuner trott att handelsplatserna skulle bli deras räddning, bara för att efter några år finna sig vara karbonkopior av varandra. Allt medan Sunne blir rikskänt för sin handel.

Digitala möjligheter

En del ser e-handeln som ett hot mot landsbygdens butiker. Men det finns en annan sida av myntet också - genom e-handeln blir en butiks placering oväsentlig. Om man har bra personal, bra transporter och låga kostnader så kan man ha sin verksamhet var som helst.

Kaffebrus är ett företag som säljer specialutrustning för professionella fotografer och filmare på nätet. Eftersom företaget säljer så speciella prylar och dessutom har ett 08-nummer utgår de flesta från att de finns i Stockholm, men sanningen är att man har sin verksamhet i Ystad.

– 08-numret är en kvarleva från när det var det enda som man kunde få om man skulle koppla vidare till Skype, säger Henrik Nordström som driver företaget. Henrik som även är filmare har sin bas i Australien men jobbar över hela världen och har fyra anställda i Ystad.

– Vi har en låg hyra, och inte så mycket utgifter. Dessutom har vi utrymme att växa och det känns lyxigt. Vi har 1.000 kvadratmeter och en busshållplats utanför dörren.

Doktorn som inte behöver komma

Även på tjänstesidan börjar avstånd spela en allt mindre roll. Ett exempel är den digitala vårdcentralen KRY som erbjuder läkarbesök via videosamtal i mobilen. Som patient kan du befinna dig var du vill i landet och få vård av en läkare som befinner sig någon helt annanstans.

Till skillnad från vad många tror så handlar detta inte primärt om läkare i storstäder som erbjuder tjänster åt människor som bor på landet. Det kan lika gärna vara tvärtom.

– Många av våra läkare bor på små och mindre orter och gör sitt jobb för oss hemifrån, säger KRYs VD Johannes Schildt. 

– De kombinerar ofta sitt arbete på KRY med arbete på en fysisk vårdcentral. Genom att kombinera de två jobben får de flexibilitet och kan bo var de vill.