Hoppa till innehållet

Det är inte en nitlott att ha mer plats, mer tid och mindre kostnader.

Att bo i staden framställs ofta som det självklara målet för det ”lyckade livet”. Allt medan de som bor på landet framställs som förlorare. Men frågan är om det är sant? Den som väljer att bo på landet får nästan alltid mer plats, mer tid och lägre kostnader.
En av alla de som verkligen kunnat jämföra är Dick Bewarp som efter Stockholm, Malmö och Los Angeles hittade sitt hem i Jämtländska Mårdsjön. Hans timmerhusbygge ”Cowboykåken” har blivit en succé på SVT-Play

Den ständigt svärande Dick Bewarp med sina tre pitbullhundar vällde in i de svenska hemmen med TV-serien om sitt timmerhusbygge ”Cowboykåken” sommaren 2017.

Men det var inte bara konststycket att bygga ett hem av ett långtradarlass timmerstockar som fångade människor över hela landet. Den före detta storstadsreklamarens berättelse om sin kärlek till landsbygden har gjort honom till en ikon för många människor som ifrågasätter den urbana normen.

– Jag är fan lycklig för första gången på länge här uppe, berättar Dick.

– Jag har en sjö utanför dörren och natur som är så vacker så att man smäller av. Det känns som om alla spelar i samma lag här uppe  och man slåss inte om att vara värre än grannen. Utom när det är älgjakt...

Dick var rockgitarrist i Malmö på 80-talet och hans rockstjärnedrömmar tog honom till USA. Tillbaks i Sverige sadlade han om till reklammakare. Men en dag kände han att han fick nog av bolån, trafik och att ständigt kämpa för att hinna med allt och ha råd med allt.

– Jag tröttnade på allt brus i stan och ville vara där tankarna fick plats och där man inte var tvungen att jobba, jobba, jobba bara för att ha råd att leva. När grabben blivit stor och självständig längtade jag efter att få göra något på riktigt, något för mig själv och jag ville verkligen bygga mitt eget hus. Det kändes som ett mandomsprov jag var tvungen att gå igenom. Jag sålde allt och drog.

– Min önskelista om plats innefattade närheten till vatten och tillräckligt med plats för att känna att jag kunde vara ifred. Att köpa en sådan plats någon annanstans än i Norrland var inte ekonomiskt möjligt. Nu är jag glad att det blev just så.  Jag älskar det här. Vintrar som gör skäl för namnet och sedan vår och sommar som är helt sanslösa.

Dick – som aldrig snickrat i hela sitt liv - bestämde sig för att bygga ett timmerhus i storlek XL. Helt själv. Dessutom filmade han hela projektet under de tre år det tog att bygga. Resultatet blev TV-serien Cowboykåken. Och ironiskt nog är det nu Dick blivit ”rockstjärna” på riktigt. Vissa dagar i somras hade han över 100 besökare som ville se cowboykåken på riktigt.

– Det är klart att det är annorlunda att bo på landet. Men det är helt ok att man måste åka nån mil för att handla. Det gör att man planerar sitt liv mycket smartare än när man springer ner i jourbutiken runt hörnan stup i kvarten. Och ensamt är det fan inte. Jag känner fler grannar här än jag någonsin gjorde i stan.

Många av de som flyttar till landet från staden har en bild av hur lugnt och stilla allting ska bli. Men det är en villfarelse som snabbt försvinner. 

– Det är alltid något som måste göras och man gör det själv och när kvällen kommer är man trött. Vare sig det är något med kåken, byta till vinterdäck på bilen eller jaga på de som ska bygga ut fibernätet. Det känns löjligt att se hur människor i städerna springer på ett löpband i skyltfönster. Här bor det folk som är 85 som aldrig varit på ett gym men som kan klyva ved i sex timmar.

– Jag har mer plats, mer tid och bränner mindre pengar än någonsin. Dessutom bor jag vackrast i världen. Det är bara synd om alla de som sitter överbelånade i sina bostadsrätter och får ont i magen över sena pendeltåg och räntehöjningar.