Hoppa till innehållet

Åse Classon.

Åse Classon har varit en av våra två ordförande sedan 2013 och har suttit i styrelsen i över tio år. Hon kommer från Båtskärsnäs i Kalix kommun i Norrbotten. För några år sedan flyttade hon till Hallsbergs kommun i Örebro län, där hon bor med man och ett av fyra barn.

Åse har arbetat i många år med landsbygdsutveckling, både ideellt hemma i byn, i hembygdsföreningen, men också i regionala projekt som bland annat handlat om innovativa servicelösningar. Just nu är hon anställd på Leader Sörmland, där hon arbetar som projektledare för att stötta leaderområdets lokala grupper i deras utvecklingsarbete.

Åse har lång erfarenhet av landsbygdsutveckling både lokalt, regionalt och nationellt och har suttit med som expert i flera parlamentariska utredningar. Hon har även varit ordförande för Hela Norden ska leva. Lokal demokrati och lokalt inflytande är väldigt viktiga frågor för Åse och Hela Sverige ska levas uppdrag att stötta lokala utvecklingsgrupper tar hon på stort allvar. Det är bland dem som verkligen arbetar med de lokala frågorna som man hittar den viktigaste kunskapen, menar hon. ”Min övertygelse är att om man inkludera människor då löser man problemen och utvecklas tillsammans. Vi måste få beslutsfattare att förstå och verka för det”, säger Åse.

Åse är särskilt intresserad av lokalsamhällets delaktighet och inflytande i samhällsutvecklingsfrågor, men engagerar sig även i frågor om ungdomars inkludering, integration, jämställdhet, och innovativa servicelösningar.

Här debatterar Åse Classon hållbarhet och landsbygden
Se Åse Classon i kvartssamtal med Po Tidholm i Almedalen 2017