Hoppa till innehållet

Säkerställ att kontanthanteringen fungerar i hela Sverige.

Igår antog vårt årsmöte ett uttalande om kontanthantering. Så här lyder det:

Riksorganisationen Hela Sverige ska leva deltar tillsammans med många andra organisationer i initiativet Kontantupproret.

Vi förespråkar att samhället och det finansiella systemet ska kunna hantera kontanter i hela landet. Kontanter används fortfarande som betalmedel av stora delar av befolkningen och på många orter, inte minst de mindre orterna.

Att fasa ut kontanter och göra betalningar till största delen elektroniska skapar stora problem för föreningar, den lokala handeln och småföretagare, inte minst företagare inom besöksnäringen. Nyanlända och äldre är också grupper som drabbas hårt av svårigheterna med att använda kontanter som betalmedel.

Kontanter är ett lagligt betalningsmedel, utgivna av myndigheten Riksbanken. Vi anser att det är Riksbankens ansvar att se till att även kontanter kan hanteras i samhället, både ur säkerhetssynpunkt och för att förhindra exkludering från en nödvändig samhällsfunktion.

Vi uppmanar finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund att ta initiativ till att säkerställa att kontanthantering fungerar i hela Sverige.

Uttalande av Hela Sverige ska levas årsmöte den 17 maj 2018, Örnsköldsvik.