Hoppa till innehållet

Riksteatern får ny ordförande.

Hallå där Karin Thomasson, som tillträder posten som ordförande för Riksteaterns styrelse, en viktig kulturinstitution för hela Sverige.

Det är en person med gedigen erfarenhet inom kulturområdet som tillträder. Karin är för närvarande ansvarig kulturpolitiker i Region Jämtland Härjedalen. Hon är ordförande i Gaaltije sydsamiskt kulturcentrum och Jämtlands länsmuseum Jamtli. Tidigare har hon varit ordförande i kultur- och fritidsnämnden I Östersunds kommun och arbetat med kulturfrågor inom SKR.

Vad fick dig att tacka ja till ordförandeskapet?
– Det är ju ett väldigt roligt och viktigt uppdrag och jag brinner för kultur i hela landet. Eftersom det är ett deltidsuppdrag så blir det ett sidouppdrag till mina övriga uppgifter.

Vad blir din roll som styrelsens ordförande?
– Min roll blir att leda Riksteatern i det viktiga arbetet att sprida scenkonst i hela landet, att nå ny publik och att utveckla riksteaterföreningarna.

Ser du något redan nu, som du vill göra eller förändra?
– Det är lite tidigt att säga, men hela coronasituationen har ju lett till att vi måste tänka på nya sätt. Det innebär både möjligheter och hot. Dels har vi sett att det är svårt för de lokala arrangörerna att hålla igång verksamheten. Samtidigt ser vi möjligheterna med digitalisering. Riksteatern är ju en folkrörelse som bygger på lokala föreningar och deras engagemang. Kan man inte träffas och inte heller visa några föreställningar så blir det lätt att man tappar sugen.

Hur ser du på utvecklingen av kultur på Sveriges landsbygder?
– Vi har ett levande kulturliv i hela landet, med hembygdsföreningar, körer, amatörteater med mera. Det finns ett stort intresse och ett stort engagemang. Men som med all föreningsverksamhet så kan det vara en utmaning att rekrytera nya medlemmar som vill vara aktiva. Trots det så ser jag positivt på utvecklingen, vi människor behöver kultur och hittar alltid kreativa vägar framåt.

Foto: Fotograferna Anna & Maria AB.