Hoppa till innehållet

Po Tidholm turnerar med Lokalsamtal.

På bilden: Po Tidholm. Foto: Peter Hoelstad

Intresset för landsbygden är större än på många år. Däremot är det erkänt svårt att lyfta in centrum/periferi-frågorna nationellt såväl som lokalt under en valrörelse. Ändå är de kanske viktigare än någonsin. Vad valen i USA och Storbritannien, som slutade med seger för Trump och Brexit, visade är att det finns en överraskande stor grupp människor utanför städerna som inte känner sig delaktiga i det stora moderna, urbana samhällsprojektet. Befolkningstäthet är en viktig faktor, vilket visade sig även i de franska och tyska valen. Givetvis har det betydelse också i Sverige. När SOM-institutet i Göteborg undersöker tilliten i samhället visar det sig att landsbygdens befolkning inte riktigt litar på demokratin, på EU, på institutionerna, eller ens på storstadsbefolkningen.

Missnöjet måste tas på allvar, utan att uttrycken med nödvändighet bekräftas. Folk måste få prata, bli hörda och sedda – bli tagna på allvar. Politikerna måste tala om den regionala obalansen, formulera sig kring orättvisorna. Hur ser behoven ut, vilka frågor är viktiga? Det vet bara de som bor på platsen.

Projektet Lokalsamtal ska turnera i hela Sverige under mars, april, maj och juni. Det handlar om demokrati och folkbildning.

Po Tidholm kommer att resa runt i landet och hålla i samtal. Han är journalist, författare och föreläsare med över tjugo års erfarenhet av frågan och känd från SVT-serien Resten av Sverige (2016) och aktuell med boken Läget i landet (2017) och ljudreportaget Järnburen (2017).

Hans inledande föreläsning sätter sammanhanget och följs av en paneldebatt med tongivande lokala röster: representanter från politiken, näringslivet, medierna, kulturlivet eller andra sektorer. Upplägget stimulerar lokalt engagemang och samlar kommunens/regionens makthavare i ett rum under en kväll för att diskutera de viktigaste lokala frågorna inför valet.

Lokalsamtal har producerats av Teg Publishing i samarbete med Landshypotek Bank och vi samarbetar med Folkets hus och parker med att arrangera samtalen.


Lokalsamtal kommer att hållas på följande platser:
 

Tisdag 27 mars - Östersund

Östersunds Folkets Hus

Måndag 9 april - Sandviken

Sandvikens Folkets Hus

Tisdag 10 april - Boden

Bodens Folkets Hus

Torsdag 12 april - Umeå

Ersboda Folkets Hus

Måndag 16 april - Örebro

Vivalla Kulturarena

Tisdag 17 april - Sävsjö

Kulturhuset Sävsjö

Onsdag 18 april - Ronneby

Kallinge Folkets Hus

Fredag 20 april - Katrineholm

Sköldinge Folkets hus

Måndag 23 april - Hedemora

Långshyttan Folkets Hus

Onsdag 25 april - Sotenäs

Hunnebostrands Folkets Hus

Torsdag 3 maj - Hargshamn

Hargshamns Folkets Hus

Måndag 4 juni - Linköping

Linköping