Hoppa till innehållet

Ny bok om räddade ödehus ute nu.

Intresserad av byggnadsvård? Eller fascinerad av ödehus? Du är inte ensam, många tänker likadant. Lagom till sommaren 2018 har skribenten Robert Danielsson skrivit boken om människor som räddar ödehus. I en rad projekt från Skåne till Norrbotten har han följt deras resa från ruckel till pärla.

Boken har utvecklats från Facebookgruppen ”Jag räddade ett ödehus”, kunskaps- och inspirationskällan med över 6 000 entusiastiska medlemmar som engagerat sig i detta förr försummade kulturarv.

Tio olika ödehusräddare delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter och ger tillsammans med Robert råd och inspiration till andra i samma situation. Deras spännande berättelser varvas med fördjupande artiklar om praktiska lösningar på svåra vård- och restaureringsfrågor som uppstår efter lång tid av förfall. Hussvamp och timmerlagning, murverksproblematik i grunder och skorstenar, hur man renoverar fönster är något många brottas med.

Bokens syfte är också att fler ska bli uppmärksammade på de övergivna husen som kulturhistoriska dokument men även som möjligheter för att vitalisera landsbygden. Därför placerar Robert Danielsson också in boken i ett samhällsvetenskapligt och ekonomiskt sammanhang.

Någon liknande bok från ett brett anslag med fallstudier och praktisk byggnadsvård till möjligheter för utveckling av glesbygden har inte publicerats. Inte sällan har de öde husen runtom i landet skildrats med ett romantiskt skimmer som symboler för förgängligheten. I ”Jag räddade ett ödehus” ses de istället som en resurs för framtiden. Därför har Svenska Byggnadsvårdsföreningen redan på idéstadiet gett bokprojektet sina bästa rekommendationer.

Boken kan förhandsbeställas just nu till ett mycket förmånligt pris genom Nielsen&Noréns förlag eller genom att betala in 275 kronor till förlagets plusgiro 63155-6 (moms och frakt är inkluderat). Ange bokens namn, namn och fullständiga postadress. Leverans sker första veckan i juni.