Hoppa till innehållet

Nu är det avgjort vem som vunnit Hela Sverige Ska Leva i Örebro läns Barn- och Ungdomsstipendium!

Årets stipendiat är Bredsjö Folkets Husföreningen, som presenterade ett projekt där barn i förskole- och skolålder får lära känna sina rötter och sin bygd genom att experimentera med ursprunget till Bergslagen: järn. Initiativtagare är Josefin Hall.

Grattis, ni har vunnit Hela Sverige ska leva i Örebro läns Barn-och Ungdomsstipendium, hur känns det? 

-- Kul såklart, det känns som att man får en chans att visa upp bygden för omvärlden. Roligt också att vi får en chans att visa dom som är barn, den historien som faktiskt finns här. Att det inte bara är en nedlagd hytta och en massa skog. Om man kan sin historia kanske man är stoltare över sin bygd. T.ex. Dalarna är ganska exploaterat, det här är fortfarande lite hemligt och spännande. Sen vet jag eftersom jag håller på med teknik att det är svårt att få studenter, därför vill jag väcka intresse redan i tidig ålder för ingenjörsyrket. Om man förstår att vara rädd om miljön kan man genom ingenjörsyrket faktiskt göra något större för miljön, genom tekniken. Så att baka in det genom traktens material är tanken. 

Berätta lite om projektet!

- Tanken är att vi genomför det på våren när snön är borta, först plockar vi materialet, så gör vi en mobil med stenarna som barnen får ta med sig hem. Med wellpapp kan man göra en modell av en masugn. Det är bra att veta hur järn ser ut när det är rent, när det rostat, när man tar ut det får man ut slagg. Det är ju Järn2 och Järn3 i slaggsten som gör att de får olika färg. Man kan göra en atomkärna med tändstickor och kulor och visa hur elektronerna hänger ihop, och lägga det på barnens nivå. Sen kan man diskutera namn på orter t.ex. Grythyttan och Grängshyttan och förstå varför orterna heter som de gör. 

När kommer ni genomföra projektet? 

- Jag tror maj är en bra månad. Då går det att vara ute och leta material. 

Berätta om din bygd och din förening!

Bredsjö är uppbyggd kring en gammal hytta som producerade tackjärn. När hyttan var igång som mest bodde det 2000 personer här, och nu bor det 70. Det finns ganska många hus som har blivit sommarstugor, vi hoppas att de som har husen hittar något sätt att försörja sig på och vill flytta hit.

Eftersom det är så lite folk i byn så känns det väldigt viktigt att hålla liv i Folkets Hus, när t.ex. barnfamiljer känner att de vill bo på landet för att luften är renare här, så finns det en samlingspunkt.

Det här året har vi haft yoga, vi har folkdans och frigörande dans varje vecka, vi hade allsång i somras i rotundan med folkparkskväll, vi hade dockteater, Clownen Bulgo och biokväll. Förra året firade föreningen 100 år, dessutom med jubileum. Vi ska ha glöggmingel och en paketauktion i mellandagarna. Sedan händer det andra grejer i byn också, ett Stationshus med möbelrenoveringskurs, odlingscirkel, brädspelskvällar, morgonyoga med frukost på fredagar, vegetarisk matlagningscirkel, lagningscafé och hållbara samtal. Det finns också ett ostcafé där det går att fika och äta Bredsjö Blåosten.