Hoppa till innehållet

Nominera till våra utmärkelser!

Fram till den 1 oktober är det möjligt att nominera en pristagare till våra utmärkelser Årets kommun och Årets landsbygdsutvecklare.

Utmärkelsen Årets kommun går till en kommun som får sina bygder att blomstra och Hela Sverige ska leva har delat ut priset sedan 1993. Priset har dock delats ut sedan 1984, så hela 37 kommuner har hittills blivit hyllade för sitt arbete.

Däremot är det första gången vi delar ut pris till Årets landsbygdsutvecklare. Där lyfter vi en enskild individ som gjort en extraordinär och inspirerande insats för landsbygden. Vår verksamhetschef, Terese Bengard kommenterade den nya utmärkelsen i våras och sa då så här:

– Det är så många personer runt om i landet som gör inspirerande insatser och det är något vi vill lyfta med denna utmärkelse.

Det visade sig vara ett rätt antagande. Det är överraskande många som nominerats, berättar Anna Johansson som samlar de inkomna nomineringarna.

– Vi märkte genast av ett stort intresse när vi öppnade upp för nomineringar innan sommaren. Det har redan inkommit närmare 20 nomineringar, vilket vi tycker är mycket för en alldeles ny utmärkelse, och det kommer nya hela tiden, säger Anna Johansson.

Förändringens vind har även blåst över utmärkelsen Årets lokala utvecklingsgrupp. Tidigare har allmänheten skickat in nomineringar, men från och med i år är det Hela Sverige ska levas länsavdelningar som ansvarar för den saken. Varje län vaskar fram sina kandidater som sedan går vidare till den nationella uttagningen.

– Vi vill lyfta priset genom att länsavdelningarna får en nyckelroll i processen. Detta är naturligt då länsavdelningarna bäst kan och känner sina län och vilka lokala grupper som gjort särskilda insatser för sina bygder, berättar Anna.

Som sagt, än är det inte försent att nominera ytterligare förtjänta landsbygdsutvecklare och kommuner. Senast den 1 oktober vill vi ha era förslag.

Läs mer och nominera en landsbygdsutvecklare.

Läs mer och nominera en kommun här.

På bilden: Årets kommun 2020, representanter för Norsjö kommun.