Hoppa till innehållet

Hela Sverige och X-ing Gävleborg till Finneby.

En dag skrev Sonja Persson ett inlägg på vår Facebooksida. Hon berättade lite om de utmaningar som finns i hennes by – Finneby i nordvästra Ljusdals kommun i Gävleborgs län. Dialogen med Sonja på Facebook ledde till att hon bjöd in oss att hälsa på henne. Så den 31 oktober reste vår ena ordförande Staffan Nilsson och ordförande för Hela Sverige ska leva X-ing Gävleborg Jenny Breslin till Sonja och hennes son Thomas, som flyttat tillbaka till byn.

Från vänster: Thomas, Staffan och Sonja.

Byn har sju bofasta invånare och Sonja älskar verkligen sin hembygd och vill inte bo någon annanstans. Thomas pratade om de problem med myndigheter som kan uppstå för invånare på en glest befolkad plats, och det är nog berättelser många på landsbygden känner igen sig i.

Sonja och Thomas bjöd på hemlagad mat i bagarstugan i Gåssjö, bredvid Finneby. Bagarstugan är lika fint som ett museum och används till både fest och vardag, berättar Jenny Breslin i den här filmen från besöket.

God, hemlagad mat i bagarstugan.

Det händer inte ofta att vi får så personliga inbjudningar att komma på besök, så Sonjas varma inbjudan var väldigt speciell. Vi fick många viktiga tankar med oss och en hel del energi för att fortsätta vårt viktiga arbete för att hela Sverige ska leva. Tack, Sonja och Thomas för er gästfrihet och ert engagemang!

På översta bilden, från vänster: Jenny, Staffan och Sonja.