Hoppa till innehållet

GRATTIS TYNDERÖ FÖRENINGSRÅD, ÅRETS LOKALA UTVECKLINGSGRUPP 2021.

Tynderö Föreningsråd har tilldelats utmärkelsen Årets lokala utvecklingsgrupp 2021 med följande motivering:

Tynderö Föreningsråd har i samarbete med föreningsliv, boende och kommunen utvecklat platsen. De har bland annat genomfört ett framgångsrikt fiberprojekt, bevarat den gamla bebyggelsen och samtidigt skapat ny för att främja besöksnäringen. De är ett gott exempel på hur man med gemensamma krafter och lokal drivkraft kan skapa framtidstro och få en bygd att blomstra.   

I Tynderö, som ligger längst ut vid havsbandet i Timrå kommun i Västernorrland, har man förstått vikten av att samarbeta mellan föreningarna. Tynderö Föreningsråd har fem föreningar som medlemmar vilka träffas regelbundet för att koordinera aktiviteter och lägga upp planer för gemensamma satsningar. Insatserna har resulterat i en bred uppslutning av privatpersoner, lokala företag och en positiv kommun som även bistått med medel.

– Det känns jätteroligt och stimulerande att vi får den här utmärkelsen för att vi hittat bra sätt att samverka mellan föreningarna i bygden och bygger broar i stället för murar, säger Elvy Berg, ordförande för Åstö museinämnd, som ingår i Tynderö föreningsråd.

Att samarbetet ger konkreta resultat visar sig i att mycket mer händer i bygden efter startandet av föreningsrådet. Det handlar om allt från renoveringar av föreningarnas byggnader till skapande av en gästhamn och etablering av sommarrestaurang, ställplatser och gästhus för uthyrning. Man har även digitaliserat gamla dokument, hållit kurser i brödbakning och genomfört ett framgångsrikt fiberprojekt.

Ett ökat intresse för bosättning i området och stigande fastighetspriser visar att bygden är på rätt väg.

På bilden: Elvy Berg, ordförande för Åstö museinämnd, och Anders Lagerqvist, ordförande för Tynderö Bygdegårdsförening. Foto: Hela Sverige ska leva. 

För mer information, kontakta:

Elvy Berg, ordförande i Åstö museinämnd, tfn 070-632 26 01.

Terese Bengard, verksamhetschef Hela Sverige ska leva, tfn 070-295 21 25.