Hoppa till innehållet

DIGITALA MÖTEN SOM ALTERNATIV.

Coronapandemin har inneburit att det är svårt att arrangera möten och träffas på samma plats.  Det ställer krav på förändring och andra lösningar. Vi förstår att det finns en del frågor just nu framförallt kring mötesformer och möten på distans.

Därför tänkte vi skicka med några tips:

Videomöten.

Det finns flera olika system som erbjuds när det kommer till digitala möten. En sak som är klar är att dyrast inte alltid är bäst.

Riksorganisationen Hela Sverige ska leva använder Zoom, som förutom bra ljud och bild, även erbjuder möjligheten att chatta, ställa frågor och ge svar och visa dokument eller presentationer.

Även Skype funkar bra, det finns inte lika många funktioner men är gratis. Alla som deltar måste dock först skaffa sig en inloggning till Skype medan i övriga system kan man bjuda in deltagare utan att de behöver någon egen inloggning i förväg. De flesta system erbjuder gratisversioner där ni kan testa under en kortare period eller med färre funktioner än för betalversionerna.

Zoom: https://zoom.us/

Skype: https://www.skype.com/sv/

Adobe Connect: https://www.adobe.com/products/adobeconnect.html

Google Hangouts: https://hangouts.google.com/

 

Hur genomför man röstningsförfarande i ett digitalt möte?

Om ni vill genomföra ett årsmöte via digital teknik finns här några tips om hur man kan göra för att rösta:

* Ett sätt att genomföra röstning är att deltagare i ett digitalt möte är att använda papper i olika färger som får symbolisera ja och nej samt andra eventuella alternativ och vid röstning håller deltagarna upp valt ark mot kameran för att rösta. Är man få deltagare går det förstås att fråga respektive person om vad denne väljer att rösta på.

Det finns även möjlighet att rösta i flera av videomötesverktygen men problemen är då att man dels inte kan verifiera att den som röstat faktiskt har rösträtt och dels att de inte hanterar viktade röster. Då kan man istället använda ett separat röstningsverktyg vid sidan av videomötet. En gratisvariant är VoteIT men det systemet hanterar inte viktade röster. Annars är det ett bra verktyg som används av många föreningar.

VoteIT: https://www.voteit.se/

Vill man ha ett mer omfattande system för större föreningar rekommenderar vi eSessions. Hela Sverige ska leva har träffat ett avtal med eSessions där alla medlemmar får använda deras system för en kraftigt rabatterad avgift om 500 kr per tillfälle med max 50 deltagare, vid fler deltagare behöver ni skapa ett utökat avtal tillsammans med eSessions. I systemet finns inbyggt stöd för omröstning/votering, närvaro, dagordning och talarlista.
eSessions: https://helasverige.esessions.se/
Kontakt: info@sweazy.se, Tel: 013 991 33 02
 

Fler tips:

Det finns en hel del videoklipp och webbsidor med tips på hur man ska agera när man arrangerar ett videomöte. Här kommer några bra:

5 Tips för bättre videomöten.

Grundläggande om Zoom 1

Grundläggande om Zoom 2

Hur man ser bra ut på ett videomöte (Eng)

Vett och etikett för videomötet

Läs också:

https://www.byanatsforum.se/i-virustider-om-arsstamman/?fbclid=IwAR2KhhACSwWMJt9RPX-AO4I6kbJvRdNUtmGrgugmURoIUVluN4XViTn0kD8