Hoppa till innehållet

SARURE - rädda landsbygdshandeln

Länsbygderådet samverkar med Söderhamns kommun i projektet SARURE. På bilden från höger
Bitti Alvin Lehmann projektledare Söderhamns kommun och Helena Näslund Verksamhetsledare Länsbygderådet X-ing Gävleborg.

 

När den sista lokala butiken stängs i ett landsbygdsområde, dör området. SARURE vill hitta möjliga lösningar för att få landsbygdsbutiker att överleva.

Lokala butiker på landsbygden förser närområdet med nödvändiga varor och tjänster och är en viktig mötesplats. Det bidrar till livskvalité, service och är en social knytpunkt i området för lokalbefolkningen. Det bidrar till att fler väljer att bo kvar på landsbygden och att fler väljer att flytta dit. Det är nödvändigt för att andra aktiviteter ska kunna utvecklas och utökas. Små och mellanstora företag av den här typen spelar en mycket stor roll för att skapa arbetstillfällen utanför stadskärnan. Det är en nödvändig basservice på landsbygden, små byar behöver sin butik, men utmaningen är att butiken behöver ett visst antal kunder för att kunna överleva.

Deltagare

  • Chamber of Commerce, Industry and Services of Teruel, Spanien - Projektledning
  • Regional Government of Aragon, Spanien
  • Region of Western Macedonia, Grekland
  • Municipal District Burgenlandkreis, Tyskland
  • Local Action Group Association “South Warmia”, Polen
  • Regional Council of South Karelia, Finland
  • Söderhamns kommun, Sverige

SARURE finansieras av EU-programmet Interreg Europe, European Regional Development Fund med en budget på 1,6 miljoner €. Projektet löper från 1 juni 2018 till 30 november 2022.

KONTAKT:
Bitti Alvin Lehmann - projektledare Söderhamns kommun
+46 70 465 48 87
e-post: bitti.alvinlehmann@soderhamn.se 

www.soderhamn.se

www.interregeurope.eu/sarure/